KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků

29/02/24

Tisková zpráva — Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na celostátní i krajské úrovni je tímto spuštěná.

„Logo Regionální potraviny potvrzuje, že jde o vysoce kvalitní výrobek. Jeho udělením už patnáctým rokem pomáháme drobným lokálním producentům s propagací jejich potravin, a to nejenom v rámci kraje, ale i celé České republiky. Právo nosit označení Regionální potravina trvá čtyři roky, v současnosti tak evidujeme 428 výrobků od 332 producentů,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Letošní ročník soutěže bude doprovázen komunikační kampaní na celostátní i krajské úrovni, a to v tisku, na internetu a TV pořadech, jako jsou například Kluci v akci, Herbář nebo formou ochutnávek za účasti oceněných výrobců v krajích. V kampani se představí noví držitelé značky, kterým administrátor soutěže, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), pomáhá zároveň také s propagací na významných výstavách, veletrzích a akcích jako jsou například Dožínky na Letné. Nově mohou být vybrané oceněné potraviny k dispozici v prodejně Naše síťovka, která byla otevřena před několika dny ve Štěpánské ulici 63 nedaleko Václavského náměstí v Praze. Své zboží zde zatím nabízí 43 dodavatelů.

Podle lednového průzkumu SZIF mezi držiteli značky Regionální potraviny je 95 % z nich přesvědčeno, že udělení ocenění má pozitivní vliv na spotřebu lokálních potravin a 82 % výrobců uvádí, že značka pozitivně ovlivnila poptávku a prodej jejich oceněných výrobků. Lokální producenti rovněž oceňují prestiž a marketingovou podporu značky. Nejčastěji své produkty nabízejí na farmářských trzích, v podnikových prodejnách, při prodeji ze dvora a v sítích maloobchodních prodejen.

„Za 14 let bylo do soutěže přihlášeno 18 718 výrobků, z nichž odborné poroty ve všech krajích vybraly celkem 1 473 potravin, kterým Ministerstvo zemědělství udělilo ocenění. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Nejpočetněji byla zastoupena kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje, Ostatní, Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,“ uvedl Petr Dlouhý, generální ředitel SZIF.

Vysokou kvalitu potravin oceněných značkou Regionální potravina dokládá i zpráva dozorového orgánu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Loni provedla 142 kontrol potravin se značkou kvality Regionální potravina, celkově bylo analyzováno 80 šarží potravin. Zjištěny byly pouze 2 nevyhovující výrobky.

Soutěže o značku Regionální potraviny se účastní převážně mikropodniky, které zaměstnávají méně než 10 zaměstnanců (67 %) a malé podniky s počtem do 50 zaměstnanců (25 %), pouze v 8 % šlo o společnosti, které zaměstnávají 51–250 pracovníků.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.