Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Bezpečnost potravin
Informační centrum bezpečnosti potravin
AKTUALITY
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti
Tisková zpráva – Inovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na dnešní mezinárodní vědecké konferenci o zemědělsko-potravinářské udržitelnosti a inovacích uspořádané v rámci českého předsednictví v Radě EU. Konference bude pokračovat i zítra.
Zařazeno v Aktuality, Bezpečnost potravin, Komodity, Legislativa, Potravinářství, Zemědělství
Zpravodaj kvality 1/2022
Zdroj: SZIF
Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní
Tisková zpráva – Dlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice.
Zařazeno v Aktuality, Bezpečnost potravin, Potravinářství
Ministerstvo zemědělství spustilo systém pro oznamování potravin (SOP)
Zřízením elektronického systému dochází k významnému usnadnění celého oznamovacího procesu pro provozovatele potravinářských podniků.
Zařazeno v Aktuality, Bezpečnost potravin, Potravinářství
Zpravodaj Kvality 04/2021
Zdroj: SZIF
Nová strategie EU „od zemědělce ke spotřebiteli“: zdravější a udržitelnější potraviny
Zdroj: SZIF
Zařazeno v Aktuality, Bezpečnost potravin, Potravinářství, Zemědělství, Životní prostředí
Září měsíc biopotravin ve znamení novinek: výstava v Národním zemědělském muzeu a nový web Ministerstva zemědělství
Tisková zpráva – Začal 17. ročník kampaně Září měsíc biopotravin. Letošní ročník má moto „Bio dává smysl – nám i přírodě“. Ministerstvo zemědělství (MZe) spustilo nový web věnovaný biopotravinám a kampani na jejich propagaci, připravilo ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství a Národním zemědělským muzeem výstavu o ekologickém zemědělství, lidé mohou navštívit ekofarmy na různých místech ČR v rámci projektu Poznej svého farmáře.
Zařazeno v Aktuality, Bezpečnost potravin, Potravinářství
Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích – lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin
Tisková zpráva – Od 12.5.2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod pokutou až do výše 50 milionů korun. Zákaz bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Zařazeno v Aktuality, Bezpečnost potravin, Potravinářství